top of page
  • Writer's pictureΜαρίνα Ξουλίδου

Κοκκινιστό λαζανάκι ζέας με vegan ‘’κοτόπουλο’’ από μανιτάρια


Η σημερινή συνταγή είναι κοκκινιστή, απλή στην εκτέλεση και πολύ νόστιμη. Θυμίζει πάρα πολύ κοκκινιστό κοτόπουλο με χυλοπιτάκι, σαν αυτό που φτιάχνουν οι γιαγιάδες στα χωριά, το μερακλίδικο. Μόνο που εμείς σαν πιο μερακλήδες θα του δώσουμε μια πιο μοντέρνα και πικάντικη πινελιά και θα το μαγειρέψουμε και στη vegan εκδοχή του, χωρίς να έχουμε σκοτώσει καμία κότα για να πετύχουμε αυτόν τον γευστικό συνδυασμό. Άλλωστε είναι πια γνωστό ότι τα μανιτάρια αν μαγειρευτούν με τον σωστό τρόπο θυμίζουν πολύ κρέας, με το έξτρα πλεονέκτημα ότι είναι πιο θρεπτικά και σαφώς αναίμακτα. Το κοτόπουλο σε αυτήν την συνταγή θα το αντικαταστήσουν λοιπόν τα ξεροψημένα μανιτάρια πλευρώτους, μαγειρεμένα με πολλά μπαχαρικά. Το λαζανάκι ζέας από δίκοκο σιτάρι θα δώσει τη δική του ξεχωριστή γεύση στο πιάτο και θα δέσει ακόμα περισσότερο με τη σάλτσα ντομάτας. Ο συνδυασμός θα είναι ένα φαγητό χυλωμένο με πλούσια γεύση μα πάνω από όλα ένα φαγητό ηθικό. Σίγουρα αξίζει μια δοκιμή από όλους μας και μια ευκαιρία να μας εκπλήξει. Πάμε να μαγειρέψουμε.


Υλικά που θα χρειαστούμε:

500γρ μανιτάρια πλευρώτους

200γρ λαζανάκι ζέας αγρόκτημα Αντωνοπούλου

500ml σάλτσα ντομάτας

1 ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

1 κοφτό κ.γ. καπνιστή πάπρικα σε σκόνη

1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη

½ κ.γ. κάρυ

½ κ.γ. κουρκουμά

3 κ.ς. ελαιόλαδο

½ κούπας ελαιόλαδο

1+ ½ – 2 κούπες νερό(αναλόγως πόσο μαλακό θέλουμε το λαζανάκι)

αλάτι

πιπέρι


Τρόπος εκτέλεσης:

  • Κόβουμε 500γρ μανιτάρια πλευρώτους σε ακανόνιστες λωρίδες με τα χέρια μας. Τα βάζουμε ανάμεσα σε δύο πετσέτες και τα πατάμε ελαφρώς να βγάλουν τα υγρά τους.

  • Στην συνέχεια σε στεγνό, αντικολλητικό βαθύ σκεύος τα σοτάρουμε για 10 λεπτά μόνα τους να στεγνώσουν από τα υγρά τους.

  • Ψιλοκόβουμε ένα ξερό κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο και τα ρίχνουμε στο σκεύος με τα μανιτάρια. Προσθέτουμε και 3 κ.ς. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε καλά και τα σοτάρουμε όλα μαζί για άλλα 5 λεπτά.

  • Έπειτα προσθέτουμε 2 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο, 1 κοφτό κ.γ. καπνιστή πάπρικα σε σκόνη, 1 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη, ½ κ.γ. κάρυ, ½ κ.γ. κουρκουμά, μπόλικο αλάτι και μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για ακόμα 5 λεπτά ανακεύοντας για να μην καούν.

  • Στην συνέχεια προσθέτουμε 200γρ λαζανάκι ζέας αγρόκτημα Αντωνοπούλου, 500ml σάλτσα ντομάτας και 1 + ½ κούπας νερό και ανακατεύουμε καλά. Σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτάκια ανακατεύοντας για να μην κολλήσει το ζυμαρικό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε σταδιακά λίγο ακόμα νεράκι.

  • Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αν χρειαστεί διορθώνουμε.

  • Στα τελευταία 3 λεπτά προσθέτουμε ½ κούπας ελαιόλαδο (προαιρετικά) και ανακατεύουμε καλά.

  • Μόλις είναι έτοιμο αφήνουμε στην άκρη 5 λεπτά να τραβήξει τα υγρά και σερβίρουμε ζεστό.

Καλή απόλαυση!

77 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page