Vegan και ψαροκροκέτες γίνεται; Και όμως γίνεται. Σήμερα θα φτιάξουμε τις πιο ωραίες vegan ψαροκροκέτες από τόφου και φύκια Νόρι. Έτσι θα έχουμε την θαλασσινή γεύση που επιθυμούμε χωρίς νεκρά ψάρια. Πραγματικά οι ‘’ψαροκροκέτες’’ μας έχουν τέλεια υφή και πλούσια θαλασσινή γεύση. Έχω ξαναμιλήσει για τα πόσο θρεπτικά είναι τα φύκια Νόρι αλλά μια επανάληψη δεν βλάπτει. Τα φύκια Nori είναι πλούσια σε βιταμίνη Β12 και για αυτό θεωρούνται και απαραίτητα για μια χορτοφαγική διατροφή από την οποία η Β12 απουσιάζει. Είναι ακόμα πλούσια πηγή φυτικής πρωτεΐνης, καθώς περιέχει 44% περίπου, αλλά και πολύτιμων για τον οργανισμό μετάλλων όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το ιώδιο και βιταμινών όπως η βιταμίνη Α και η βιταμίνη Κ. Τελευταία διατροφική πληροφορία αλλά εξίσου σημαντική είναι ότι τα φύκια Nori είναι μια σημαντική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για τον οργανισμό ο οποίος δυστυχώς δεν τα παράγει από μόνος του. Όλα αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά είναι συγκεντρωμένα σε λίγα μόνο φύκια. Κάτι που ίσως δεν ήξερες και έχει ενδιαφέρον να σταθούμε λίγο σε αυτό είναι το γεγονός ότι όσοι καταναλώνουν ψάρια γιατί θεωρούν ότι τα ψάρια είναι πηγή ωμέγα-3 λιπαρών κάνουν λάθος. Τα ψάρια δεν παράγουν ωμέγα-3. Τα κύτταρα των φυκιών φτιάχνουν τα ωμέγα-3. Άρα τα ψάρια αποκτούν ωμέγα-3 χάρη στα φύκια τα οποία καταναλώνουν καθημερινά καθώς ως γνωστόν τα φύκια είναι τροφή για τα ψάρια. Τα λιπαρά οξέα της ομάδας ομέγα-3 των φυκιών καταλήγουν στη σάρκα των ψαριών. Έτσι όταν οι άνθρωποι λιώνουν το ψάρι για να πάρουν το ιχθυέλαιο που είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 στην ουσία παίρνουν το έλαιο από τα φύκια. Άρα αντί να καταναλώνουμε τον μεσάζοντα, δηλαδή τα ψάρια, γιατί δεν προσπαθούμε να καταναλώνουμε την αρχική πηγή, δηλαδή τα φύκια? Τροφή για σκέψη!
Θα συνοδεύσουμε τις vegan ψαροκροκέτες με vegan tartar sauce που τους πάει απίστευτα και πατάτες φούρνου σαν τηγανητές. Αν θες και εσύ να δεις πως θα τα κάνουμε όλα αυτά συνέχισε να διαβάζεις:
Υλικά που θα χρειαστούμε:
Για τις ‘’ψαροκροκέτες’’
400γρ τόφου
1 κ.ς. σκόρδο σε σκόνη
1 κ.ς. κρεμμύδι σε σκόνη
3 κ.ς. φύκια Νόρι σε νιφάδες
1 κοφτή κ.ς. αλάτι
1 κοφτό κ.γ. μαύρο πιπέρι
1 κούπα τριμμένη φρυγανιά
½ κούπας φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη
½ κούπας νισεστέ
και 2 κ.ς. νισεστέ
Για την tartar sauce
½ κούπας vegan μαγιονέζα
χυμό από μισό λεμόνι
4 κ.ς. ψιλοκομμένο άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια)
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
3 πατάτες κομμένες σε λεπτές λωρίδες
1 κ.σ. θυμάρι
αλάτι (περίπου 1 κ.γ.)
μαύρο πιπέρι (περίπου 1/2 κοφτό κ.γ.)
ελαιόλαδο για ράντισμα (περίπου 5 κ.σ.)
Τρόπος εκτέλεσης:
Ετοιμάζουμε την tartar sauce: σε ένα μπολ βάζουμε ½ κούπας vegan μαγιονέζα, 4 κ.ς. ψιλοκομμένο άνηθο (χωρίς καθόλου κοτσάνια), χυμό από μισό λεμόνι, 1 πρέζα αλάτι και 1 πρέζα μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 ώρες να δέσουν τα υλικά.
Στρώνουμε σε μια επιφάνεια πετσέτες, βάζουμε πάνω τα φιλέτα τόφου και τα σκεπάζουμε από πάνω με επιπλέον πετσέτες. Ουσιαστικά θέλουμε να είναι τυλιγμένα από όλες τις πλευρές τους με πετσέτα για να απορροφηθούν τα υγρά τους. Για να στεγνώσουν καλύτερα τοποθετούμε πάνω τους ένα βάρος όπως μια κατσαρόλα γεμάτη με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε 3 μπολ: στο ένα βάζουμε 1 κ.ς. σκόρδο σε σκόνη, 1 κ.ς. κρεμμύδι σε σκόνη, 3 κ.ς. φύκια Νόρι σε νιφάδες, 1 κοφτή κ.ς. αλάτι, 1 κοφτή κ.γ. μαύρο πιπέρι και 1 κούπα τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Στο δεύτερο μπολ βάζουμε ½ κούπας φυτικό γάλα χωρίς ζάχαρη και 2 κ.ς. νισεστέ και τα χτυπάμε καλά να μην μείνουν σβόλοι.
Στο τρίτο μπολ βάζουμε ½ κούπας νισεστέ.
Μόλις έχει περάσει ο χρόνος του στραγγίσματος κόβουμε το τόφου σε λωρίδες μεσαίου μεγέθους.
Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και το βάζουμε δίπλα στα 3 μπολ.
Παίρνουμε μια μια τις λωρίδες τόφου και ακολουθούμε την εξής διαδικασία: βουτάμε το τόφου στο μπολ με το νισεστέ να καλυφτεί καλά από όλες τις πλευρές και από τις πλαϊνές. Αμέσως το βουτάμε στο γάλα από όλες τις πλευρές και γρήγορα το βουτάμε αμέσως στο μείγμα για το πανάρισμα με τη φρυγανία. Αν θέλουμε πιο χοντρή στρώση από εξώ επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλη μια φορά: πρώτα νισεστέ, μετά γάλα και μετά μείγμα παναρίσματος. Το βάζουμε στην λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλες τις λωρίδες τόφου.
Ραντίζουμε τις κροκέτες με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά στους 180. (ανάλογα τον φούρνο)
Καθαρίζουμε 3 πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και τις απλώνουμε μέσα. Προσθέτουμε αλάτι (περίπου 1 κ.γ.), μαύρο πιπέρι (περίπου ½ κοφτό κ.γ.). Βάζουμε και 1 κ.ς. θυμάρι και ραντίζουμε και με ελαιόλαδο (περίπου 5 κ.ς.).
Ψήνουμε τις πατάτες μέχρι να ξεροψηθούν και να γίνουν σαν τηγανιτές.
Σερβίρουμε τις vegan ψαροκροκέτες με πατάτες και vegan tartar sauce.
Kαλή απόλαυση!
Comments