top of page
  • Writer's pictureΜαρίνα Ξουλίδου

Vegan πρασοσέλινο με ‘’κρέας’’


Η σημερινή συνταγή είναι ένα φαγάκι ονειρεμένο. Είναι εμπνευσμένο από το πρασοσέλινο με αρνί που μου έφτιαχνε η γιαγιά μου στο χωριό. Φυσικά η μόνη θέση που έχει το αρνάκι είναι έξω στη φύση χαρούμενο και ζωντανό να μεγαλώνει με την οικογένεια του. Για αυτό και αυτό το φαγάκι το σημερινό είναι φυσικά vegan απαλλαγμένο από κάθε μορφή βιαιότητας. Το vegan κρέας μας θα είναι το κεμπάπ σόγιας το οποίο θα έχουμε σοτάρει με υπέροχα μπαχαρικά. Τα άγρια πράσα, τα σέλινα και τα κρεμμύδια θα σιγομαγειρευτούν όπως τους αξίζει και στο τέλος θα δέσουν όλα μαζί σε μια νόστιμη σάλτσα αλευρολέμονου, δηλαδή μιας vegan εκδοχής του αυγολέμονου απλά χωρίς ίχνος αυγού. Ένα φαγάκι ζεστό και χειμερινό, που δεν του λείπει τίποτα. Εύκολο στο μαγείρεμα, οικονομικό, θρεπτικό και πεντανόστιμο. Αν θες να το φτιάξεις και εσύ συνέχισε να διαβάζεις.


Υλικά που θα χρειαστούμε:

για το πρασοσέλινο:

1 μεγάλο μάτσο σέλερι

6 άγρια πράσα

2 ξερά κόκκινα κρεμμύδια

3 κ.σ. ελαιόλαδο για σοτάρισμα

2 κ.σ. ελαιόλαδο για σοτάρισμα

½ κούπας ελαιόλαδο

1 κούπα νερό

3 κ.σ. βεγκέτα

½ κ.γ. κύμινο

2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

χυμό από 2 λεμόνια

αλάτι

μαύρο πιπέρι

για το κεμπάπ σόγιας:

200γρ βιολογικό κεμπάπ σόγιας

5 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 κ.γ. κύμινο

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη

1 πρέζα μουστάρδα σε σκόνη

1 κ.γ. αλάτι

μαύρο πιπέρι αρκετό


Τρόπος εκτέλεσης:

  • Πλένουμε το σέλερι και το κόβουμε εκεί που ξεκινάνε τα κοτσάνια. Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια και τα φύλλα ξεχωριστά και τα αφήνουμε στην άκρη πάλι ξεχωριστά γιατί θα τα μαγειρέψουμε σε δύο δόσεις.

  • Πλένουμε τα πράσα, τα ψιλοκόβουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

  • Μουλιάζουμε 200γρ βιολογικό κεμπάπ σόγιας σε καυτό νερό για 20 λεπτά. Έπειτα το σουρώνουμε και το αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίξει.

  • Ψιλοκόβουμε 2 ξερά κόκκινα κρεμμύδια.

  • Σε αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις κάψει σοτάρουμε τα 2 ψιλοκομμένα κόκκινα ξερά κρεμμύδια για 4’.

  • έπειτα βάζουμε και τα ψιλοκομμένα πράσα και προσθέτουμε άλλες 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμα να μαλακώσουν.

  • Προσθέτουμε στη συνέχεια τα κοτσάνια απ΄το σέλερι και σοτάρουμε για άλλα 7 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά. Στα τελευταία 3 λεπτά προσθέτουμε 1 κούπα νερό και τα αφήνουμε όλα να πάρουν μια δυνατή βράση.

  • Στη συνέχεια προσθέτουμε 3 κ.σ. βεγκέτα και ½ κ.γ. κύμινο και ανακατεύουμε καλά.

  • Προσθέτουμε αμέσως και τα φύλλα απ’το σέλερι και ανακατεύουμε καλά για 5 λεπτά να μαραθούν. Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο νερό αλλά όχι στην αρχή γιατί θα κατεβάσουν και υγρά. Το βλέπουμε με το μάτι. Θέλουμε στο τέλος του βρασμού όλα να είναι μαλακά και να έχει δέσει η σάλτσα χωρίς να έχουν μείνει πολλά υγρά. Θέλουμε δηλαδή να έχουμε μια σχετικά πηχτή σάλτσα.

  • Ετοιμάζουμε το vegan αλευρολέμονο: σε ένα μπολ βάζουμε 2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ. και χυμό από 2 λεμόνια και τα χτυπάμε καλά για να δέσουν.

  • Στα τελευταία 5 λεπτά του βρασμού του φαγητού προσθέτουμε στην κατσαρόλα και το αλευρολέμονο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Μόλις ανακατέψουμε προσθέτουμε ½ κούπας ελαιόλαδο, μπόλικο αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά για άλλα 5 λεπτά.

  • Παράλληλα με το μαγείρεμα του πρασοσέλινου ετοιμάζουμε και το κεμπάπ σόγιας ώστε όταν είναι έτοιμο το πρασοσέλινο να προσθέσουμε κατευθείαν το κεμπάπ.

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε το μουλιασμένο και στραγγισμένο κεμπάπ. Το ψήνουμε 6-8 λεπτά από την κάθε μεριά να πάρει ωραίο χρώμα.

  • Όσο ψήνεται ετοιμάζουμε 1 μείγμα μπαχαρικών: σε ένα μπολ προσθέτουμε 2 κ.γ. κύμινο, 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή, 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη, 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη, 1 κ.γ. αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού τα υλικά.

  • Στα μισά στο χρόνου ψησίματος του κεμπάπ προσθέτουμε τα μπαχαρικά. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο ακόμα. Ψήνουμε για τον υπόλοιπο χρόνο που μας έχει μείνει. Όσο ψήνονται τα ανακατεύουμε ώστε να ψηθούν από όλες τις πλευρές.

  • Μόλις ψηθεί το κεμπάπ και αφού είναι έτοιμο και το πρασοσέλινο βάζουμε το κεμπάπ στην κατσαρόλα με το πρασοσέλινο και τα βράζουμε όλα μαζί για 2-3 λεπτά. Στην συνέχεια τα κατεβάζουμε απ’την φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο πριν σερβίρουμε.

  • Σερβίρουμε το φαγητό σχετικά ζεστό με φρέσκο ψωμί, λίγο έξτρα χυμό λεμονιού και λίγο έξτρα τριμμένο μαύρο πιπέρι.

Καλή απόλαυση!


167 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page