top of page
  • Writer's pictureΜαρίνα Ξουλίδου

Vegan λαχανοντολμάδες με κιμά με vegan αυγολέμονο


Η σημερινή συνταγή είναι μια από τις πολύ αγαπημένες μου. Είναι οι λαχανοντολμάδες που μας έφτιαχνε η γιαγιά στο χωριό αλλά στην αναίμακτη εκδοχή τους. Αντί να θυσιάσουμε τη ζωή αθώων πλασμάτων θα φτιάξουμε τον πιο νόστιμο κιμά σόγιας που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τον ζωικό. Όλο το μυστικό για να πετύχεις τη σωστή υφή είναι στο καλό σοτάρισμαόπως θα δεις παρακάτω. Βέβαια δεν θα λείπουν και τα άφθονα μπαχαρικά που θα απογειώσουν τη γεύση του. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, θα συνοδεύσουμε τους λαχαντολμάδες μας με μια πηχτή σως αλευρολέμονου που θα είναι σαν να τρως αυγόλεμονο χωρίς τα αυγά, δηλαδή κάτι ακόμα καλύτερο από την παραδοσιακή σως. Αυτό το πιάτο τρώγεται κάθε εποχή πολύ ευχάριστα και είναι πραγματικά ένας υπέροχος γευστικός συνδυασμός. Δες πως γίνεται:


Υλικά που θα χρειαστούμε:

Για τους λαχανοντολμάδες

1 λάχανο

200γρ κιμά σόγιας

2 πρέζες αλάτι για το σοτάρισμα του κιμά και 1 κ.γ. αλάτι για το μαγείρεμα της γέμισης

1 κ.γ. κύμινο

1 +1/2 γλυκιά πάπρικα

¼ κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1 + ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

1 + ½ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη

2 κόκκινα ξερά κρεμμύδια

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

2 καρότα

2 κ.σ. λευκό ξύδι

200γρ ρύζι καρολίνα

3 κούπες νερό

1 + ½ κ.σ. βεγκέτα

1 + ½ κ.γ. ξερό δυόσμο

1 μικρό ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο

1 λίτρο νερό και 2 κ.σ. maggi για να κάνουμε ζωμό

μαύρο πιπέρι

4 κ.σ. ελαιόλαδο για το σοτάρισμα του κιμά

4 κ.σ. για το σοτάρισμα των λαχανικών

½ κούπας ελαιόλαδο για το μαγείρεμα


Για το αλευρολέμονο

3 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

3 κ.σ. ελαιόλαδο

600ml νερό από την κατσαρόλα που βράζουν οι ντολμάδες

χυμό από ½ – 1 λεμόνι (αναλόγως με το πόσο λεμονάτη θέλουμε τη σως)

2-3 τσιμπιές αλάτι

2-3 τσιμπιές μαύρο πιπέρι

Τρόπος εκτέλεσης:

  • Μουλιάζουμε με τον κιμά σόγιας σε καυτό νερό για 10 λεπτά να μαλακώσει. Μετά τον στραγγίζουμε πολύ καλά τυλίγοντας τον μέσα σε πετσέτα και στύβοντας τον μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά.

  • Με ένα μεγάλο μαχαίρι αφαιρούμε από το λάχανο το κεντρικό κοτσάνι. Στη συνέχεια το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό με την τρύπα από το βγαλμένο κοτσάνι προς τα κάτω και το βράζουμε για 12-15 λεπτά ίσα ίσα να μαλακώσει. Προσοχή μην παραβράσει και λιώσουν τα φύλλα του. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από το νερό και το αφήνουμε να κρυώσει.

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Έπειτα προσθέτουμε τον κιμά και 2 πρέζες αλάτι και σοτάρουμε για 15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά για να πάρει ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Θέλουμε να στεγνώσει τελείως και ξεροψηθεί αρκετά για να έχει σωστή υφή και αν μην γίνει σαν σφουγγάρι. Στο σοτάρισμα είναι όλο το μυστικό της τέλειας υφής στον κιμά σόγιας. Μην τον λυπηθείτε και δεν τον σοτάρετε αρκετά γιατί δεν θα έχει στεγνώσει. Προσοχή όμως θέλει και διαρκής επίβλεψη και ανακάτεμα για να μην καεί.

  • Στη συνέχεια προσθέτουμε 1 κ.γ. κύμινο, 1 +1/2 γλυκιά πάπρικα, ¼ κ.γ. καπνιστή πάπρικα, 1 + ½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη και 1 + ½ κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά και μετά μεταφέρουμε την σόγια σε ένα πιάτο.

  • Ψιλοκόβουμε 2 κόκκινα ξερά κρεμμύδια και 4 φρέσκα κρεμμυδάκια. Τρίβουμε στην λεπτή μεριά του τρίφτη 2 καρότα. Ψιλοκόβουμε και 1 ματσάκι άνηθο (χωρίς τα κοτσάνια).

  • Προσθέτουμε στο άδειο τηγάνι 4 κ.σ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα και τα τριμμένα καρότα και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά.

  • Έπειτα προσθέτουμε 2 κ.σ. λευκό ξύδι, 200γρ ρύζι καρολίνα, 3 κούπες νερό, 1 + ½ κ.σ, βεγκέτα, 1 + ½ κ.σ. ξερό δυόσμο, και 1 κ.γ. αλάτι και μπόλικο μαύρο πιπέρι. Βράζουμε δυνατά για 5 λεπτά και μετά σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε τον κιμά και 1 ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε καλά. Πάμε να γεμίσουμε τα λαχανόφυλλα μας:

  • Βγάζουμε τα λαχανόφυλλα προσεκτικά και κόβουμε το μεγάλο τους κοτσάνι. Βάζουμε σε κάθε φύλλο περίπου 1 κ.σ. γέμιση (αναλόγως με το πόσο μεγάλα είναι). Προσέχουμε μην τα παραγεμίσουμε για να μην ανοίξουν.

  • Στρώνουμε τον πάτο μιας βαθιάς κατσαρόλας με λίγα λαχανόφυλλα.

  • Βάζουμε τους λαχανοντολμάδες πάνω στα λαχανόφυλλα τον ένας δίπλα στον άλλον στριμωχτά για να μην έχουν κενό χώρο ενδιάμεσα και ανοίξουν όσο βράζουν.

  • Σε ένα σκεύος βάζουμε 1 λίτρο ζεστό νερό και διαλύουμε μέσα 2 κ.σ. σκόνη Maggi. Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι για να φτιάξουμε ζωμό.

  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες μαζί με ½ κούπα ελαιόλαδο. Καλύπτουμε τους ντολμάδες με 2 βαριά πιάτα και κάτι βαρύ ακόμα για να τους αποτρέψουμε από το να ανοίξουν.

  • Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30-35 λεπτά χωρίς καπάκι για να εξατμίζονται τα υγρά. Στα τελευταία 5 λεπτά του βρασμού των λαχανοντολμάδων ετοιμάζουμε το αλευρολέμονο:

  • Σε ένα αντικολλητικό σκεύος προσθέτουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε χωρίς να το κάψουμε. Στη συνέχεια προσθέτουμε 3 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ. ανακατεύουμε και τα σοτάρουμε μαζί για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας. Έπειτα με μια βαθιά κουτάλα βγάζουμε από την κατσαρόλα που βράζουν οι λαχανοντολμάδες 500ml από τα υγρά τους και τα προσθέτουμε στο αλευρολέμονο. Βάζουμε και τον χυμό από½ – 1 λεμόνι (αναλόγως με το πόσο λεμονάτη θέλουμε τη σως), 2-3 τσιμπιές αλάτι και 2-3 τσιμπιές μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Μόλις γίνει πηχτή και μοιάζει με χυλός είναι έτοιμη. Την κατεβάζουμε από την φωτιά.

  • Σερβίρουμε τους λαχνοντολμάδες με μπόλικη σως αλευρολέμονου και λίγο έξτρα τριμμένο μαύρο πιπέρι.

Καλή απόλαυση!

223 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page