top of page
  • Writer's pictureΜαρίνα Ξουλίδου

Vegan ινδική σούπα ροβίτσα


Η σημερινή συνταγή είναι μια σουπίτσα διαφορετική από όλες τις άλλες μα ονειρεμένη. Την πρώτη φορά που την έφαγα με παραξένεψε η γεύση της δεν θα σας το κρύψω. Μα μόλις έφαγα το δεύτερο πιάτο λίγες ώρες μετά και το τρίτο την επόμενη μέρα κόλλησα. Δεν μπόρεσα ποτέ να σκεφτώ άλλη συνταγή για σούπα οσπρίων που να έχει τόσο ιδιαίτερη και εθιστική γεύση. Πικάντικη μα όχι καυτερή και αρκετά λεμονάτη όπως της ταιριάζει. Με χυλωμένη ροβίτσα και ρυζάκι μπασμάτι που τσιμπάει λίγο και δίνει δομή στη σουπίτσα. Βάζεις και παραπάνω νεράκι για να έχεις ζουμάκι για να βουτάς ζεστό ψωμάκι και δεν θες τίποτα άλλο για τις παγωμένες αυτές μέρες που ξεκίνησαν. Εγώ την τρώω ζεστή μα όχι καυτή και την επόμενη μέρα κρύα σε θερμοκρασία δωματίου και δεν χάνει απολύτως τίποτα σε γεύση. Η ροβίτσα σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις είναι ένα μικροσκοπικό πράσινο φασόλι που εγώ το λέω θαυματουργό γιατί είναι γεμάτο πρωτεΐνη, σίδηρο, κάλιο και πολλές βιταμίνες. Α δεν χρειάζεται και μούλιασμα από το προηγούμενο βράδυ γιατί βράζει πάρα πολύ γρήγορα. Αυτή η σούπα είναι πεντανόστιμη, θρεπτικότατη και απίστευτα εύκολη και γρήγορη και είμαι σίγουρη ότι θα την λατρέψεις. Δες πως θα φτιάξεις αυτό το νέο αγαπημένο σου πιάτο:


Υλικά που θα χρειαστούμε:

500γρ ροβίτσα

2 κόκκινα ξερά κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδο

2 κ.γ. κάρυ

2 κ.γ. κύμινο

2 κ.γ. κόλιανδρο

2 κ.γ. κουρκουμά

¾ κούπας ρύζι μπασμάτι

3-4 λίτρα νερό

1 κούπα ελαιόλαδο

χυμό από 3 μεγάλα λεμόνια για το μαγείρεμα και χυμό από ½ λεμόνι για το σερβίρισμα

αλάτι

μαύρο πιπέρι

ρίγανη


Τρόπος εκτέλεσης:

  • Ψιλοκόβουμε 2 κόκκινα ξερά κρεμμύδια και 3 σκελίδες σκόρδο και τα αφήνουμε στην άκρη.

  • Ζεσταίνουμε μια αντικολλητική κατσαρόλα τελείως στεγνή σε μέτρια φωτιά και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε 2 κ.γ. κάρυ, 2 κ.γ. κύμινο, 2 κ.γ. κόλιανδρο και 2 κ.γ. κουρκουμά. Αφήνουμε τα μπαχαρικά 3 λεπτά να ζεσταθούν και να βγάλουν τα αρώματα τους ενώ τα ανακατεύουμε.

  • Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά βραστό νερό από τον βραστήρα ενώ παράλληλα ανακατεύουμε ώστε να φτιάξουμε κάτι σαν μια πάστα. Για αυτό και ρίχνουμε το νερό σταδιακά για να μην παραπέσει. Σοτάρουμε την πάστα για 1 λεπτό ανακατεύοντας.

  • Στη συνέχεια προσθέτουμε τα 2 ψιλοκομμένα κόκκινα ξερά κρεμμύδια και τις 3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου. Προσθέτουμε 50ml καυτό νερό, ανακατεύουμε και σοτάρουμε ακόμα 3 λεπτά.

  • Στην συνέχεια ρίχνουμε 500γρ ροβίτσα και κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα να πάνε παντού τα μπαχαρικά.

  • Αμέσως ρίχνουμε 3 λίτρα βραστό νερό και μπόλικο αλάτι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βράζουμε για 30-50 λεπτά.

  • Στα τελευταία 15 λεπτά προσθέτουμε και ¾ της κούπας ρύζι μπασμάτι, ανακατεύουμε καλά και βράζουμε μέχρι να γίνει το ρύζι.

  • Κατά την διάρκεια του βρασμού προσθέτουμε άλλα 500ml-1 λίτρο βραστό νερό. Το βλέπουμε πόσο θα πάρει. Εγώ προσωπικά θέλω την ροβίτσα πολύ χυλωμένη και για αυτό την βράζω 45-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει τελείως. Αν την θέλετε πιο σκληρή βράζετε για λιγότερο χρόνο προσθέτοντας εξ αρχής και λιγότερο νερό.

  • Μόλις είναι σχεδόν έτοιμο το ρύζι προσθέτουμε μπόλικο μαύρο πιπέρι και ανακατεύουμε.

  • Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αν χρειαστεί διορθώνουμε.

  • Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε 1 κούπα ελαιόλαδο και χυμό από 3 μεγάλα λεμόνια και ανακατεύουμε πολύ καλά. Βράζουμε για τα υπόλοιπα 5 λεπτά που μένουν και μετά αποσύρουμε από την φωτιά.

  • Μόλις κατεβάσουμε την κατσαρόλα από την φωτιά την αφήνουμε στην άκρη 15 λεπτά.

  • Έπειτα σερβίρουμε την ροβίτσα προσθέτοντας μια γενναία δόση ρίγανης, 1-2 κουταλιές ωμό ελαιόλαδο και χυμό από ½ λεμόνι (όλα αυτά προαιρετικά αλλά κάνουν την διαφορά).


Καλή απόλαυση!

128 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page