top of page
  • Writer's pictureΜαρίνα Ξουλίδου

Vegan jackfruit pulled pork sandwich

H σημερινή συνταγή είναι αυτή που θα γίνει αγαπημένη επιλογή για βρόμικο σαντουιτσάκι. Είναι η συνταγή που πρέπει να κάνεις αύριο το βράδυ γιατί πολύ απλά Σάββατο και vegan σπιτικό junk food πάνε μαζί. Δεν θα σου πω ψέματα. Την πρώτη φορά που δοκίμασα να φτιάξω μια συνταγή με κύριο υλικό το jackfruit απογοητεύτηκα. Όχι πως δεν βγήκε καλό αλλά σίγουρα το jackfuit δεν είχε μαγειρευτεί όπως πρέπει και στο τελικό αποτέλεσμα έμενα η ιδιαίτερη γεύση του να κουκουλώνει όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αν αυτό που λέω σου ακούγεται γνώριμο και αν θες να δώσεις μια δεύτερη ευκαιρία (ή και πρώτη) στο jackfruit να σε καταπλήξει είσαι στο σωστό μέρος. Θα μαγειρέψουμε λοιπόν το jackfruit με τρόπο τέτοιο που θα στεγνώσει από όλα του υγρά και η υφή του θα μοιάζει απίστευτα με χοιρινό κρέας. Θα βάλουμε την απαραίτητη ποσότητα μπαχαρικών για American barbeque και θα ψήσουμε όλα τα υλικά να δέσουν και να μας δώσουν ένα πεντανόστιμο vegan χοιρινό με γεύση μπάρμπεκιου. Θα φτιάξουμε και μια δροσερή vegan avocado coleslaw και θα τα βάλουμε όλα αυτά μέσα σε μαλακά ψωμάκια. Φυσικά οι τηγανητές πατάτες δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη σύνθεση οπότε θα συνοδέψουμε τα σαντουιτσάκια μας με αυτές. Δεν λέω τίποτα άλλο. Έφαγα 2 και ήθελα και άλλο αλλά συγκρατήθηκα. Δες πως γίνεται:

Υλικά που θα χρειαστούμε:

Για το jackfruit

1 βάζο 500γρ jackfruit (young)

1 ξερό κρεμμύδι

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου

1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη

1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

½ κ.γ. αλάτι

1 κ.γ. μαύρο πιπέρι

700ml ζωμό λαχανικών

1 κ.γ. σιρόπι αγαύης

6 κ.σ. barbeque sauce

Για την coleslaw

300γρ πράσινο λάχανο

300γρ μωβ λάχανο

2 μεγάλα καρότα

1 κλωνάρι σέλερι

2 αβοκάντο

100γρ vegan μαγιονέζα

8 κ.σ. μουστάρδα

χυμό από ½ λεμόνι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

μαύρο πιπέρι

Για το στήσιμο

ψωμάκια

τηγανητές πατάτες


Τρόπος εκτέλεσης:

  • Ξεπλένουμε πολύ καλά το jackfruit. Το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια πετσέτα να απορροφηθούν τα υγρά.

  • Στη συνέχεια κόβουμε τα κομμάτια του jackfruit σε μικρότερες λωρίδες όπως πάει η ίδια του η φορά.

  • Ψιλοκόβουμε 1 ξερό κρεμμύδι.

  • Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις κάψει σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά.

  • Στη συνέχεια βάζουμε και το jackfruit στο τηγάνι και προσθέτουμε 1 κ.γ. μείγμα μπαχαρικών για μπάρμπεκιου, 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη, 1 κ.γ. κρεμμύδι σε σκόνη, 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα, 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα, ½ κ.γ. αλάτι, 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά να πάνε παντού τα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 2 λεπτά.

  • Στη συνέχεια βάζουμε 700ml ζωμό λαχανικών και 1 κ.γ. σιρόπι αγαύης και αφήνουμε το jackfuit να βράσει για 15 λεπτά ώστε να μαλακώσει και να μπορεί να πατηθεί εύκολα με ένα πιρούνι.

  • Μόλις περάσουν 15 λεπτά με ένα πιρούνι λιώνουμε το jackfuit σε μικρότερες ίνες ώστε να μοιάζει σαν χοιρινό σε ίνες. Αφού το κάνουμε αυτό μαγειρεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί.

  • Μεταφέρουμε το jackfruit από το τηγάνι στο ταψί και το ψήνουμε για 15 λεπτά στους 200.

  • Στη συνέχεια το βγάζουμε από τον φούρνο και προσθέτουμε 6 κ.σ. barbeque sauce και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά ώστε να πάει ομοιόμορφα σε όλο το jackfruit. To ξαναμεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 10 με 15 λεπτά. Θέλουμε να ψηθεί πολύ καλά και να πάρει ένα ωραίο σκούρο καφέ χρώμα. Προσέχουμε όμως μην το κάψουμε επειδή είναι πολύ λεπτές οι ίνες.

  • Όση ώρα ψήνεται το jackfruit τηγανίζουμε πατάτες και ετοιμάζουμε τη vegan coleslaw. Κόβουμε 300γρ πράσινο λάχανο και 300γρ κόκκινο λάχανο σε λεπτές λωρίδες. Τρίβουμε στην μεγάλη σκάλα του τρίφτη 2 μεγάλα καρότα. Κόβουμε ένα κλωνάρι σέλερι σε λεπτές ροδέλες. Λιώνουμε σε ένα βαθύ μπολ 2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο με ένα πιρούνι. Βάζουμε μέσα στο μπολ με τα λιωμένα αβοκάντο τα λάχανα, το καρότο και το σέλερι και προσθέτουμε 100γρ vegan μαγιονέζα, 8 κ.σ. μουστάρδα, χυμό από ½ λεμόνι, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

  • Κόβουμε τα ψωμάκια στη μέση και γεμίζουμε με jackfruit και coleslaw. Αν θέλουμε βάζουμε και λίγη έξτρα barbeque sauce.


Καλή απόλαυση!


100 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page