top of page
  • Writer's pictureΜαρίνα Ξουλίδου

Vegan red lentil curry

Updated: Jan 20, 2022


Η σημερινή συνταγή είναι οι κόκκινες φακές όπως δεν τις έχεις ξαναφάει. Θα φτιάξουμε λοιπόν κόκκινες φακές με κύριο μπαχαρικό το κάρυ όπως προδίδει ο τίτλος αλλά δεν θα μείνουμε εκεί. Θα βράσουμε τις φακές μας σε μια σάλτσα ντομάτας, σκέτη πανδαισία γεύσεων στην οποία θα έχουμε βάλει μια ποικιλία μπαχαρικών. Το κρεμμύδι και το σκόρδο φυσικά είναι κύρια συστατικά αυτής της σάλτσας αλλά όλη την διαφορά θα την κάνει το φρέσκο τζίντζερ και η καυτερή πιπεριά που θα βάλουμε. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραλείψεις αυτά τα μαγικά συστατικά-κλειδιά. Αυτό το red lentil curry θα είναι πλούσιο σε αρώματα και γεύση και η υφή του θα δέσει τέλεια με το παχύρευστο γάλα καρύδας με το οποίο θα τελειώσουμε το φαγητό μας. Τα λόγια πραγματικά δεν φτάνουν να περιγράψουν την νοστιμιά αυτού του red lentil curry. Με λίγα λόγια είναι vegan, πεντανόστιμο, σούπερ θρεπτικό, εύκολο και γρήγορο. Αν θες να δεις πως να το φτιάξεις και εσύ συνέχισε να διαβάζεις.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

500γρ ξερές κόκκινες φακές (ολόκληρες και όχι αυτές που είναι κομμένες στη μέση)

2 ξερά κόκκινα κρεμμύδια

4 σκελίδες σκόρδο

1 καυτερή κόκκινη πιπεριά τσίλι

2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ

800gr ντομάτα κονκασέ

3 κ.σ. λάδι καρύδας για μαγειρική

2 κ.σ. καστανή ζάχαρη

2 κ.σ. σιρόπι αγαύης

2 κ.σ. κάρυ

1 κ.σ. κόλιανδρο

1 κ.σ. κύμινο

½ κ.σ. κουρκουμά

300γρ πλήρες γάλα καρύδας σε κονσέρβα

1/3 κούπας ελαιόλαδο

χυμό από ½ λεμόνι

αλάτι

μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

250γρ ρύζι μπασμάτι άβραστο

1/3 ματσάκι ψιλοκομμένο κόλιανδρο (μόνο τα φύλλα του)

λίγο γάλα καρύδας για ντεκόρ


Τρόπος εκτέλεσης:

  • Ξεπλένουμε καλά τις φακές κάτω από τρεχούμενο νερό σε ένα σουρωτήρι και μετά τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.

  • Ψιλοκόβουμε 2 ξερά κόκκινα κρεμμύδια, 4 σκελίδες σκόρδο, 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά τσίλι και φρέσκο τζίντζερ μέχρι να έχουμε 2 κ.σ. από αυτό.

  • Ζεσταίνουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα 3 κ.σ. λάδι καρύδας για μαγειρική. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, το ψιλοκομμένο τζίντζερ και την ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά τσίλι και σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας για να μην καούν.

  • Στη συνέχεια προσθέτουμε 800γρ ντομάτα κονκασέ, 2 κ.γ. καστανή ζάχαρη, 2 κ.γ. σιρόπι αγαύης, 2 κ.σ. κάρυ, 1 κ.σ. κόλιανδρο, 1 κ.σ. κύμινο, ½ κ.σ. κουρκουμά και μπόλικο αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά να πάνε παντού τα υλικά.

  • Στη συνέχεια προσθέτουμε 500γρ κόκκινες φακές και νερό να τις σκεπάζει. Χαμηλώνουμε την φωτιά, κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 15-20 λεπτά. Μετά τα 10 λεπτά ανακατεύουμε συχνά ώστε να μην κολλήσουν οι φακές στον πάτο της κατσαρόλας. Αν οι φακές δεν έχουν γίνει και το νερό έχει τελειώσει και η σούπα φαίνεται πολύ στερεή προσθέτουμε σταδιακά νερό λίγο λίγο και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν πολύ οι φακές και να διατηρούν και λίγο νερό στην σάλτσα τους. Θέλουμε στο τέλος να έχουμε μια πλούσια και πηχτή σάλτσα.

  • Όσο βράζουν οι φακές βράζουμε και ρύζι μπασμάτι για να συνοδεύσουμε το red lentil curry μας.

  • Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αν χρειαστεί διορθώνουμε.

  • Στην συνέχεια προσθέτουμε 200ml πλήρες γάλα καρύδας και 1/3 της κούπας ελαιόλαδο και χυμό από ½ λεμόνι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε να μαγειρευτούν μαζί για 2 λεπτά και έπειτα κλείνουμε το μάτι και αποσύρουμε.

  • Σερβίρουμε το red lentil curry με ρύζι μπασμάτι και ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο.

Καλή απόλαυση!

60 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page